Hizbullah, İran ve Arabistan’ın Çözüm Girişimine Olumlu Yaklaşıyor

hizbullahHizbullah, İran ve Suudi Arabistan’ın Lübnan’daki siyasi bunalımın çözülmesi için başlattığı girişimin arabuluculuktan daha öte bir değere sahip olduğunu belirtti. Diğer yandan Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail savaş uçaklarına, Lübnan ordusuna bağlı uçaksavarlardan ateş açıldı.

Hizbullah Genel Sekreterliği Siyasi yardımcılarından Hüseyin el-Halil, bugün bir açıklama yaparak İran ve Suudi Arabistan’ın girişimlerinin Lübnan’da siyasi bunalımın çözülmesi konusunda olumlu bir hava yarattığını belirterek “fakat ABD’nin hükümete açık müdahaleleri, bu olumlu gelişmenin önünü tıkamaktadır” dedi.

Önümüzdeki iki gün içinde Lübnan’da her açıdan hassasiyetlerin artacağını tahmin ettiğini belirten el-Halil, Lübnan Güçleri Lideri Semir Caca ile Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat’ı Lübnan bunalımının çözümünü engellemekle suçladı.

“Bunların ABD sazıyla dans ettiklerinden ve her türlü çözüm önerisine karşı çıktıklarından kimsenin kuşkusu yok” diyen Hizbullah yetkilisi, sivil itaatsizlik türü eylemlere başvurulabilecekleri konusunda da açıklamada bulunarak hükümet karşıtlarının her türlü eylem seçeneğini değerlendirdiğini belirtti.

Hükümet çevrelerinin Refik Hariri cinayetiyle ilgili Birleşmiş Milletler’in 7 maddesi kapsamında bir uluslar arası mahkeme planını kabul edebilecekleri yönündeki tehdidini de değerlendiren Hizbullah yetkilisi, “Bu, Amerikan çözümüdür; bununla Lübnan iç savaşının ateşi yakılmak isteniyor” dedi.

BM’nin 7 maddesi, Güvenlik Konseyi kararına direnen bir ülkeye askeri müdahalede bulunulmasını öngörüyor.

Lübnan ordusundan İsrail uçaklarına ateş

Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail savaş uçaklarına, Lübnan ordusuna bağlı uçaksavarlardan ateş açıldı.

İrna haber ajansının bildirdiğine göre bir Lübnanlı sınır muhafızı yetkilisi, “ulusalar arası eleştirilere rağmen bugün bir İsrail savaş uçağı Lübnan hava sahasını yeniden ihlal ederek alçak uçuş yaptı” dedi.

İsrail savaş uçaklarının Beyrut’un 90 kilometre güneyindeki Sur kenti üzerinde alçaktan uçuş yaptığını belirten Lübnanlı güvenlik yetkilisi, Lübnan ordusunun da bu uçaklara ateş açtığını ifade etti.

Lübnan ordu sözcüsü de İsrail savaş uçaklarına Lübnan ordusu tarafından ateş açıldığını doğruladı.

İsrail tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken, bu olayın Lübnan ordusunun İsrail’e karşı ilk askeri müdahalesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Yorum bırakın