Lübnan direnişi tüm Ortadoğu’yu saracak

beyrut

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yapılan “Lübnan Direnişine Uluslararası Destek Konferansı”, pazar günü açıklanan sonuç deklarasyonunun ardından sona erdi.

Dünyanın dört bir yanından gelen 400’ü aşkın işgal karşıtı ve anti-emperyalistin, iki gün süren atölye çalışmaları üzerinden hazırlanan sonuç deklarasyonunda, İsrail saldırılarına karşı Hizbullah liderliğinde Lübnan halkının verdiği direnişin, tarihi önemine vurgu yapıldı. Direnişin, Ortadoğu’nun tamamına yayılmasını sağlayarak, ABD emperyalizmiyle beslenmesi, İsrail siyonizmine karşı ortak mücadele hattı örülmesi gerektiği belirtilerek, tüm hegemonik baskı ile tehditler reddedildi.

Ortak mücadele hattı
Bölgedeki ABD ve İsrail saldırılarına karşı ortak bir cephenin oluşturulması çağrısı da yapan deklarasyonda ayrıca, “Ortadoğu’da öngörülen Amerikan planlarına karşı biçimi ne olursa olsun, tüm gruplar birlikte mücadele etmelidir. Direniş, sadece Filistin, Lübnan ve Irak’ta değil, bölgenin tamamında desteklenmeli ve yükseltilmelidir. Onlarca katliam ve insanlık suçuna imza atan İsrail’e karşı, direniş yanlısı benzer uluslararası toplantılar yaygınlaştırılmalı, savaş suçlarına karşı yasal girişimlerde bulunulmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

İsrail saldırılarının protesto edilmesi amacıyla bir eylem takvimi de çıkaran direniş konferansı ayrıca, tehdit ve olası saldırı altında bulunan ülkelerle, yeni dayanışma yollarının belirlenmesi gerektiğinin de altını çizerek, “İran-Arap dayanışmasının yükseltilmesini ve bölgenin tüm yasaklı silahlardan temizlenmesini” istedi.

Yeni uluslararası toplantılar ile eylemler düzenlenmesi amacıyla, Beyrut’taki konferansa katılan tüm örgüt, parti ve katılımcılarla ilişkide olacak bir komite kurulmasına da karar veren direniş konferansı, “İsrail’in işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanması için uluslararası bir mahkemenin kurulması, medya alanında direniş yanlısı ve işgal karşıtı gazetecilerle birlikte uluslararası bir ağ oluşturulması, Lübnan’ın yeniden inşasına destek amacıyla uluslararası bir girişim başlatılması” kararlarını da aldı.

‘Bush politikalarını def edeceğiz’
Lübnan Direnişine Uluslararası Destek Konferansı sonuç deklarasyonunun açıklanmasının ardından, katılımcılar; İsrail işgal girişimindeki saldırılar sırasında en çok zarar gören, Şii yoğunluklu Güney Lübnan’ı ziyaret etti.

Siyonizmin katliamlarını ve yıkımını yerinde gören katılımcılar, ülkedeki en ağır İsrail saldırıları ile işgal askerlerine karşı göğüs göğüse çarpışan ve işgalcileri püskürten Hizbullah örgütünün Güney Lübnan sorumlusu Şeyh Nebil Kavuk’un düzenlediği toplantıya katıldı.

İsrail’in, uluslararası destekle Güney Lübnan’daki tüm köprüleri yok ettiğini, sivil hedefleri vurduğunu ve çocukları öldürdüğünü hatırlatan Şeyh Kavuk, “Fakat, biz teslim olmadık. İşte bu sayede şu an sizin karşınızdayım. Lübnan’ı ABD planları doğrultusunda ele geçirmeye çalıştılar, ama direniş karşısında başarılı olamadılar. İşgal girişimini püskürterek, Amerikan planlarını bozan Hizbullah, bugün daha güçlü. İsrail ordusu ve yönetimi dağılırken, Lübnan ve tüm Arap dünyası Hizbullah’ın, lideri Hasan Nasrallah ile birlikte ilan ettiği zafere tanık oldu” dedi.

Bu zaferin, direnişin sonu anlamına gelmediğinin altını çizen Şeyh Kavuk, “Bugün Lübnan’a yönelik askeri saldırılar bitti, fakat Filistin’deki katliamlar son bulmadı. Biz, Filistin’deki İsrail işgali son bulmadığı sürece Filistin direnişine desteğimizi sürdüreceğiz. Lübnan’da ise, askeri saldırılar bitse de, Amerika’nın siyasi saldırıları sürüyor. Bu saldırılar bölünmelere neden oluyor ve ne yazık ki, meşru olmayan Lübnan hükümetinin büyük bir kısmı, halen ABD’nin yanında” diye konuştu.

Askeri zafere imza atanların, siyasi başarıya da ulaşacağını belirten Şeyh Kavuk, “Lübnan’daki tüm direniş güçleriyle bir araya gelip, yasadışı hükümeti iktidardan indirecek ve yeni yönetimle Bush politikalarını ülkeden def edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Dr. Müfid Kuteiş (Lübnan Komünist Partisi):

Lübnan Direnişine Uluslararası Destek Konferansı, direnen halkların mücadelelerinde yalnız olmadığının somut bir kanıtıdır. Emperyalistler artık hegemonik planlarını hayata geçirmeye çalışırken iki kere düşünecektir, çünkü hangi ülkeye yönelirlerse, karşılarında bu ülkenin özgürlük direnişçilerinin yanı sıra, diğer ülkelerin direnişçilerini de göreceklerdir.

Hasib Naşaşibi (Demokrasi ve İnsan Hakları için Ensan Merkezi-Filistin):

Konferansa katılan tüm örgüt ve kurumlar, bölgedeki direniş hareketlerinin ve uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Bu doğrultuda, uluslararası dayanışmanın geliştirilmesi ve bölgedeki emperyalist işgal güçleri ile Amerikan planlarına karşı ortak mücadele verilmesi için birçok fikir var. Bu, gerçekten de umut verici.
Kemal Choni (Hindistan Komünist Partisi)

Bu konferans, direnen Arap ülkelerinden temsilcilerle bir araya gelmek ve diğer ülkelerden gelen katılımcılarla da, Arap ülkelerine yönelik saldırılar ve buna karşı verilen direnişi ele almak açısından büyük önem taşıyordu. Bu bölgedeki mücadele, ABD hegemonyasına karşı verilen uluslararası direniş hattında kritik bir yere sahip. Konferansta, tüm bu deneyimler ve fikirler üzerinden hareket ederek, sonuç alıcı bir noktaya varmanın yollarını aradık.

Cihan Çelik – Beyrut/EVRENSEL

Yorum bırakın